Premijera drame „Lulu” Franka Wedekinda u HNK-u Zagreb

Premijera drame „Lulu” Franka Wedekinda u HNK-u Zagreb

Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu premijerno će 28. ožujka 2015. izvesti kultni komad Lulu, nastao prema slavnim predlošcima Franka Wedekinda Zemaljski duh i Pandorina kutija. Predstavu režira slovenski redatelj Jernej Lorenci, višestruko nagrađivan u zemlji i inozemstvu.
Djela kontroverznoga njemačkog pisca Franka Wedekinda snažno su utjecala na europsku književnost 20. stoljeća. Njegov briljantan poetski jezik, mašta, prodor u iracionalno, otvoren pristup seksualnosti, ismijavanje malograđanskog morala i postojanost u pobuni, osigurali su mu mjesto buntovnika modernoga kazališta. U Hrvatskoj je Wedekindova Lulu izvedena samo jednom, davne 1930.g. u režiji Tita Strozzija, sa slavnom Vikom Podgorskom u naslovnoj ulozi. Jedan od tadašnjih kritičara navodi kako je već i samo ime autora bila dovoljna reklama, a tisak je bučno najavljivao društvene pikanterije i prvorazrednu senzaciju kako bi pobudili interes publike.
terracon news premijera drame lulu (2)Lulu je Wedekind napisao nakon boravka u Parizu, koji je koncem 19. stoljeća središte europske dekadencije i otjelovljenje moderne urbanosti. Tamo se strastveno zaljubio u svijet cirkusa, i kabarea. Drama o zanosnoj Lulu, uobličila je sliku o femme fatale, i ubrzo osvojila svjetske pozornice, a kasnije i filmske dvorane.
Jernej Lorenci, u naponu umjetničke snage, postavlja u HNK-u raskošnu i senzualnu predstavu koja ispituje tajanstvene predjele ljudske duše. Njegovo kazalište je provokativno i angažirano, a u središtu mu je slavljenje glumačke umjetnosti. Strast kojom pristupa popularnim formama obuhvaća širok raspon od zabavnih do metafizičkih oblika.
U velikoj ansambl predstavi koju predvodi Daria Lorenci Flatz u naslovnoj ulozi, glume Bojan Navojec, Goran Grgić, Franjo Kuhar, Dragan Despot, Luka Dragić, Vlasta Ramljak, Dušan Bućan, Siniša Popović, Nikša Kušelj, Mirta Zečević, Dora Lipovčan, Lana Barić i Barbara Vicković. Dramaturgiju potpisuje Matic Starina, scenograf je Branko Hojnik, kostimografkinja Belinda Radulović, a skladatelj Branko Rožman.
Izvor: HNK Zagreb

D. Šabić