Željko Viculin – glumac kod kuće, u Remetincu i na daskama

Željko Viculin – glumac kod kuće, u Remetincu i na daskama

Sinj_Pruga_sa_juzne_strane_ANa ovom mjestu mi je ipak pričati o malom kazalištu. Baš o određenoj vrsti scenske umjetnosti. O daskama, zastorima i šaptačima, malim komadima, malo poznatih autora. Glumcima ili čak o «glumcima». O malom kazalištu u malom gradu. Tako zbori na početku naš sugovornik ,glumac Željko.

Sigurno je i prije početka prošlog stoljeća kakva đačka družina uprizorila dio nekog klasičnog djela ili je neki fratar iz sinjske Franjevačke klasične gimnazije svoje učenike posložio u prizor iz svetog pisma, ali društva ustrojenog isključivo za kazališnu djelatnost nije bilo. Iako je prvo pravo kazalište osnovano 1956. god. začeci kazališnog života u Sinju datiraju dosta ranije. Namjerno neću spominjati gostovanja kazališta i operetnih družina iz drugih mjesta jer mi je cilj progovoriti o kazališnom djelovanju naših sugrađana.

U zborniku radova o skupu: povratak Dušana Žanka u zavičaj, Fra Josip Ante Soldo piše: « Hrvatski sokol u Sinju počeo je djelovati 1905. godine. Njegovi članovi su se okupljali u zgradi općinskog kazališta (Palacini), te su mjesto talijanske operetne družine redovno iz Splita – zvane Matucci – prikazivali niz hrvatskih drama.» Spomenuta Palacina je današnja zgrada sinjskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Prostorija koja sada služi vatrogascima kao garaža bila je kazališna dvorana. p1010646Navedena se družina koristi tom dvoranom do 1907. god. kada bivaju izbačeni iz nje zbog političkih stavova Hrvatskog sokola koji nisu bili po volji tadašnjim vlastima. To društvo tada potpomognuto skupinom imućnijih Sinjana gradi vlastitim sredstvima zgradu tzv. sokolanu (sadašnje kino Sloboda) u kojoj su i danas prostorije Sinjskog pučkog kazališta. Članovi koje spominje Fra Soldo bili su okupljeni u prosvjetnoj sekciji društva Hrvatski sokol koja se nazivala i diletantska družina. Naziv diletantska nosila su tada sva amaterska društva jer naziv amaterizam i amaterski još nije bio uvriježen. Ta je družina u periodu od 1905. do 1914. god., kada je rasformiran Hrvatski sokol, izvodila većinom izvatke iz opera. Godišnje bi izveli 2-3 operetne predstave kao što su « U okovima ljubavi», «Madmoiselle Nitouche» i dr.. Uloge većinom odrađuju glumci i pjevači kao što su Zlata Sesardić, Jozo Čović i Emilija Čavčić. Među istaknutijim članovima kazališta je i Petar Marković koji 1916. godine počinje raditi u zagrebačkom HNK kao inspicijent i šaptač.

Ovo je tek djelić povijesti kazališta, dio priče o svojim počecima …..

Svečano otvorenje Amaterskog kazališta – Sinj dogodilo se 15. rujna 1956. godine u gradskom kinu «Sloboda» koje je do tada već bilo prilično dobro opremljeno i predstave su se mogle pripremati u puno boljim uvjetima nego do tada. Povodom svečanog otvorenja kazališta izvedene su čak tri kazališna komada «Čiča Tomina koliba» 15. rujna, «Kralj Betajnove» 22. rujna i «Čarlijeva tetka» 2. listopada, te 1956. godine. «Čarlijevu tetku» je režirao Milovan Stojanac, a ostale dvije Darko Delonga koji će obilježiti nadolazeće godine sinjskog kazališnog amaterizma. U te tri predstave, odigrane u dva tjedna na daskama se pojavljuje četrdesetak glumaca amatera, a veliki broj Sinjana sudjeluje pomažući.viculin

A danas, danas je ipak malo drugačije, protok informacija je znatno ubrzan pa se i gostovanja brže i lakše dogovaraju, rekviziti,sredstva i materijalne potrebe sukladno priredbama i nastupima su nadohvat ruke, tako nam zbori jedan od najstarijih živućih amaterskih glumaca u našoj Domovini Željko Viculin koji ujedno i obnaša dužnost predsjednika sinjskog pučkog kazališta. U zanimljivom razgovoru nam ističe od kuda tolika ljubav za amatersku glumu, o nekim specifičnim nastupima za koje je potrebita valjana dozvola. Može li se iz amaterskih kazališta izroditi po koji profesionalac u sapunici, drami, filmu i slično . O tome nam govori čovjek sa stotinu lica Željko Viculin

[audio_mp3 url=”http://www.terracon-news.com/wp-content/uploads/Željko-Viculin-Predsjednik-sinjskog.mp3″]

Evo, ovih dana spremamo jednu večer klasičnog autora. Glumci su u dobrom raspoloženju. Stiže uskoro i jesen te nas pomalo tjera sa štekata. Ljudi se pomalo raspituju što to spremamo i sve opet kreće iz početka.

skupstina_kazaliste

Takva je ljubav glumca amatera !

Foto: Sinjsko pučko kazalište

D. Šabić, mag. nov.